top of page

Beste kunstliefhebber,

Zomertijd, dat is normaal gezien ook ‘kunsttijd’ op 15 augustus.

Les Couleurs de Montmartre op het Begijnhof. 

 

Na twee super-geslaagde edities in 2018 en 2019 was de kunsthappening al een vaste waarde geworden in de waaier aan boeiende zomeractiviteiten in Sint-Truiden... Met meer dan 100 lokale kunstenaars en enkele duizenden bezoekers samen genieten. Samen schilder-, teken- en beeldhouwkunst uitstallen en bewonderen, samen flaneren over het mooie Begijnhof, samen proeven van een glas wijn bij een Franse sfeer,...

Zoveel mensen samen : te groot, te vroeg, te onduidelijk

 

Het is een onwezenlijk jaar geweest in 2020, waarbij het evenement niet is kunnen doorgaan. Helaas zijn het voor ons allemaal momenteel nog steeds ongekende tijden. Het sociale leven, de evenementen en de culturele sector zijn nog altijd onderhevig aan allerlei strakke en beperkende maatregelen.

En hoewel ondertussen enkele eerste voorzichtige versoepelingen zijn aangekondigd, is er medio maart 2021 nog steeds geen duidelijk zicht op wat finaal wél en wat niet georganiseerd zal kunnen worden in de loop van deze zomer. Wij stellen zelfs vast dat enkele gemeentebesturen inmiddels al beslist hebben om minstens tot het einde van de zomer alle grotere evenementen te schrappen van hun activiteitenkalender.

 

Ook voor ons als Begijnhofcomité zijn we sterk afhankelijk van dergelijke beslissingen waarvan de uitkomst momenteel nog niet te voorspellen is. Hoeveel bezoekers zullen toegestaan zijn op lokale evenementen?  Onder welke randvoorwaarden? Waar moet je als organisatie van het evenement allemaal aan voldoen? 

Sowieso vinden we het zelf belangrijk dat eerst het 'normale leven' terug helemaal op kruissnelheid is vooraleer wij een evenement van die schaal organiseren.

 

We kunnen in de huidige context helaas voor het tweede jaar op rij niet tijdig noch op een deftige manier de vele voorbereidingen treffen die een groot evenement als Les Couleurs de Montmartre nodig heeft. 'Groot', want zoals gezegd loopt bij mooi weer het aantal standhouders op tot meer dan 100 en hadden we voorbije edities telkens enkele duizenden bezoekers .

 

Deze zomer 2021 zal dus - helaas - opnieuw een jaar zonder kunsthappening op het Begijnhof worden.  Spijtig, erg jammer, maar ... we zijn overtuigd dat dit opnieuw de enige, juiste keuze is.

We blijven met de nodige positiviteit vooruit kijken, naar mooiere en terug gezondere dagen, waarin hopelijk voldoende vaccinatie en groepsimmuniteit een feit zijn. Zodra het kan, beginnen we met de voorbereiding voor Les Couleurs de Montmartre 2022, dus voor de  zomer van volgend jaar. We houden jullie hierover alleszins zeker op de hoogte via deze website.

 

Hou het ondertussen veilig, gezond en wel, geniet van de buitenlucht op een doordachte manier mét afstand en kijk samen met ons vooruit naar Les Couleurs de Montmartre op 15 augustus 2022 !

 

Hartelijke groet

Begijnhofcomité Sint-Truiden

logo_BBCST.png
bottom of page